band img5

The Beatles: Rock And Roll’s mest ærverdige handling

The Beatles er godt dokumentert; ikke mye er igjen å si om dem. De var muligens den mest sentrale gruppen i historien om rock and roll musikk, og selve omtalen av navnet deres minnes levende bilder og minner for mange mennesker. Deres musikk vant over en hel aldersgruppe lyttere, og dominerte den kollektive bevisstheten i nasjoner over hele den vestlige verden på 1960-tallet. Den høye kaliber og nyhet av deres musikk dverget deres personligheter, som likevel var ganske fremtredende. Beatles vinylplater er fortsatt verdifulle og henter regelmessig høye priser på det åpne markedet, et sant testament til deres arv og varig popularitet.

Unge rebeller i rock´n´roll-ru

John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr fra Nord-England kom sammen for å danne bandet. De bidro til å sparke i gang bevegelsen ofte referert til som “British Invasion”, som involverte en flom av rockemusikk fra Storbritannia inn i det nordamerikanske markedet tidlig på 1960-tallet og den relativt plutselige økte populariteten til de tilknyttede handlingene og den britiske rockescenen generelt. The Beatles hjalp imidlertid ikke bare i bevegelsens opprinnelse; De holdt seg i forkant av hele rockesjangeren hele sin tid som band. Virkningen de hadde på fremtidige rockestiler var mye større enn for de fleste av sine jevnaldrende

I løpet av sin karriere endret The Beatles lyden fra en informert av vokal og popmusikk til en forankret i folkevekkelse til en tung på eksperimentalisme og arbeid mot konvensjoner. Bandet var, på slutten av 60-tallet, en uforutsigbar enhet som tok biter fra rockens fortid og blandet dem opp på kreative måter, og virket ingenting som deres tidligere poporienterte selv.

Musikkens makt og den nye verdensorden

I motsetning til mange band, som har et utvalgt antall store hits knyttet til dem av den uformelle lytteren, la Beatles ut en så rekke populære sanger i så mange stiler at det er vanskelig å velge et lite antall som trumlys andre i ens sinn. Fra popsangene “She Loves You”, “I Want to Hold Your Hand”, og “A Hard Day’s Night”, til den psykedeliske “Lucy in the Sky with Diamonds”, til den mer gitarorienterte låtene som “Helter Skelter”, til den gospel-bøyde “Let it Be”, produserte gruppen et kaleidoskopisk utvalg av lyder knyttet til inspirerte tekster og vokal.

Ganske varige minner er hva denne unike britiske kvartetten har gitt oss. Å eie platealbum med Beatles-musikk er å eie musikkstykker, memorabilia av kanskje den største musikalske gruppen i moderne tid, og selv å ha tape eller CD-kopier av musikken kan få en til å føle seg som om de er en del av en viktig klubb. Gruppens musikk har hatt eksepsjonell utholdenhet, og har lenge overgått bandet selv, samt Lennon og Harrison, som forlot denne jorden for noen år siden. De fire guttene fra Liverpool vil alltid være med oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>